Søndagsskolen ligner et astronomisk julemirakel

Hva slags søndagsskole ønsker vi å forme i framtida? Hva slags rom ønsker vi å legge til rette for? Kan det som skjer i dette rommet, faktisk ligne på det som skjedde med Betlehemsstjernen?

Én stjerne
I Matteus kan vi lese om de vise menn og deres ledestjerne frem til Betlehem. Julen 2020 ble nok en
annerledes jul for de fleste av oss,
 men 21.desember kunne mennesker over nesten hele verden oppleve et aldri så lite astronomisk julemirakel. Den dagen kunne man nemlig se solsystemets to største planeter, Jupiter og Saturn, forme det som lignet en dobbeltplanet. Når to himmellegemer møtes i det forskerne kaller en planetarisk konjunksjon, ser det ut for oss på jorden som én stjerne som lyser dobbelt så sterkt. Litt på samme måte som Betlehemsstjernen. Nettstedet psys.org skriver at det lenge har versert en teori om at den faktiske julestjernen som lyste opp nattehimmelen da Jesus ble født, var en slik dobbel-stjerne. To år etter at Jesus ble født, og julestjernen viste veien for de vise menn, skjedde nemlig en sjelden konjunksjon av Jupiter, Venus og en stjerne som heter 







Regulus. To planeter og en stjerne gikk sammen, lyste sammen. Tre i
 én ...

Én setning
I 2018 gjorde Søndagsskolen Norge en omdømmeundersøkelse. Resultatet av den gav oss blant annet svar på hvordan mennesker stiller seg til visjonen vår, Jesus til barna. Internt viste undersøkelsen at visjonen enda fungerer etter hensikten, nemlig å skape begeistring og gi arbeidet vårt mål og mening. Eksternt viste undersøkelsen noe i retning av det motsatte. Det virket som visjonen ikke kommuniserte begeistring men snarere gav negative assosiasjoner. 

Denne oppdagelsen har gjort at vi har startet et arbeid med fornyelse av visjonen vår. Det er for tidlig å si om dette arbeidet vil munne ut i en bevisstgjøring og revitalisering av vår eksisterende visjon – eller i en helt ny setning som beskriver vårt mål.

En visjon
For ikke å gå oss vill de mange ulike definisjonene for visjon som finnes, har vi fra starten av dette arbeidet brukt én konkret og forholdsvis enkel beskrivelse: Vår visjon er «en setning som gir et lite glimt av den verden vi ønsker å skape». Hensikten med en slik setning er å inspirere folk.

Et bilde
Så langt i dette arbeidet kan vi ane konturene av et bilde, en fremtidsdrøm som sier noe om hva slags søndagsskole vi ønsker å legge til rette for. Dette bildet består av et rom hvor barn og voksne er sammen med Jesus. Setningen for å beskrive et glimt av dette rommet har vi enda ikke klart for oss. Og de ulike setningene vi har «knadd» får ulik valør litt ut fra hvem vi tenker som skal bruke og ha nytte av visjonen. Ansatte? Søndagsskoleledere? Foreldre?

Livet består av ulike rom vi og barna våre går inn og ut av. Hjemmet. Barnehagen. Skolen. Jobben. Butikken. Menigheten. Søndagsskolen. Det vi i Søndagsskolen Norge ser for oss skjer i det rommet vi skal legge til rette for, ligner det som skjedde med Betlehemsstjernen. Det som skjedde var at det i «rommet» var to planeter, Jupiter og Venus, og én stjerne, Regulus, som gikk sammen. Og sammen ble det skapt et mirakel som ledet frem til krybben. Det vi ser for oss at skjer i «søndagsskolerommet», er at det er to mennesker, barnet og den voksne, og én sann Gud, Jesus, som går sammen. Og sammen skaper et mirakel. Tro skapes. En tro som bærer og skinner gjennom hele livet barnet får sammen med Jesus.

Ved: Gøran Byberg, generalsekretær

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Barn og fortellinger

Barns undring og perspektiv

Barnets tro må møtes med forsiktighet