En kristen meditasjon for barn?

Ordet meditasjon var lenge et heller fremmed ord i norsk menighetsliv. Det ble forbundet med andre religioner og ganske andre himmelstrøk. Men meditasjon er et begrep som rommer mye. Og meditasjon har egentlig vært en del av kristen åndelighet i flere hundre år. I Søndagsskolen Norge mener vi at kristen meditasjon kan være en viktig del av samlingene. Nå prøver vi dette ut i tweens-opplegget Aldri Alene. 


Å meditere kan bety å samle fokus, å reflektere over noe. Spesielle øvelser, som for eksempelpusteøvelser, kan hjelpe den som mediterer å stenge ute det som forstyrrer – og øke konsentrasjonen og fokuset. I det som blir kalt Jesusmeditasjonen, vender vi fokuset helt mot bibelfortellinger om Jesus. 

Å lese i Bibelen eller høre en bibelfortelling er et møte. Fortellingen, med den ånden den bærer i seg, møter oss – akkurat der vi er nå. Vi kan erfare at en fortelling vi har hørt mange ganger gir oss noe helt nytt, blant annet fordi vi selv er et annet sted i livet.

Med alle sanser
For å virkelig konsentrere oss om en bibeltekst, kan det være viktig å sørge for at vi sitter rett og godt, at vi blir oppmerksomme på vår egen pust, og gjerne ber en konsentrerende bønn, med bevegelser. Den såkalte Disippelbønnen starter slik: 

Herre Jesus Kristus
Du står her foran meg
Du er også bak meg
Du er på min høyre side
Du er på min venstre side
Du er over meg
Du er under meg
Du omgir meg på alle sider ...

Tema i tredje pakke av Aldri Alene er Jesus. Å be til Jesus, å være sammen med Jesus, kan gjøres på mange ulike måter. Jesusmeditasjonen er én av dem.

Ved inngangen til Jesusmeditasjonen leser vi den samme bibelfortellingen flere ganger, men i samlinger med tweens har vi én, samlet presentasjon av teksten. Videre får tweensene flere spørsmål som hjelper dem å sanse og leve seg inn i fortellingen (med lukkede øyne). Til fortellingen om den blinde Bartimeus (Markus 10,46–52) kan spørsmålene være: Lukk øynene og se for deg at du er der, du også, at du står ganske nærme Jesus: Hvordan er ansiktet hans? Hvordan høres stemmen hans ut når han spør «Hva vil du jeg skal gjøre for deg?» Hvordan kjennes det for deg å være der? Hva vil du si til Jesus? Hva tror du Jesus sier til deg?

Mange barn har et rikt åndelig liv, som vi voksne kjenner lite til (se innlegget Barnets åndelige verden). Vi tror derfor at barna i stor grad kan gjøre egne og viktige erfaringer gjennom Jesusmeditasjonen. Når barna får et rom for å lytte til hva Ånden vil fortelle dem, og et rom for å gi verdi til egne erfaringer i møte med Gud, får de hjelp til å eie en tro som bærer gjennom livet – i møte med livets mange spørsmål og andre erfaringer. 

På retreat
Mange får det første møte med Jesusmeditasjonen på retreat. Ingar Bø er daglig leder på retreatstedet Lia gård ved Koppang. Til Aldri Alenes foreldremagasin, Mellomrom, forteller han:

– Å være på retreat handler om både å lytte oppover og lytte innover, og verdsette begge deler. Vi kan mange steder bli minnet på å lytte til Gud, eller høre prekener om ham, men hvordan går det egentlig med meg i møte med denne Gud? I løpet av en retreat får mange kontakt med hva som er tappende, eller livgivende, i livet og i gudsrelasjonen.

– I Jesusmeditasjonen kan Bibelen få møte hjertet vårt, fortsetter Bø, – underveis opplever mange at det er noe i Jesusfortellingene som treffer en, der en er i livet. En fortelling som Jesus stiller stormen kan bli en sterk fortelling inn i en travel hverdag. Jesus lå i båten og sov, midt i stormen. Disiplene måtte vekke ham: «Bryr du deg ikke, Jesus?» På retreat kan det samme spørsmålet vokse fram i mange: «Hvorfor bryr du deg ikke, Jesus? Når det stormer i mitt liv?» Å være så ærlig blir gjerne starten på en helbredende prosess. Og ofte leder Gud oss til å finne svar andre steder enn der vi lette. 

Les mer om Aldri Alene her. 

_____________________________________________________
Det var Edin Løvås (1920-2014) som formet Jesusmeditasjonen, inspirert av jesuitten Ignatius av Loyola (1491–1556) og katolsk åndelighet. Løvås er kalt «den norske retreatbevegelsens far» og er en svært betydningsfull skikkelse i norsk kristenliv. Løvås ble i starten sett på som kontroversiell blant mange av de norske kirkesamfunnene og organisasjonene. Han opplevde at han måtte trekke seg unna i en årrekke, men litt etter litt åpnet flere og flere seg for tankene og forkynnelsen hans. Etter hvert ble han anerkjent som en viktig døråpner til en dypere relasjon med Jesus. Løvås var med å bygge opp Sandom retreatsenter i Ottadalen på 50-tallet. Han skrev flere bøker, blant dem Minutter med Jesus: 365 enkle øvelser i jesusmeditasjon, (Verbum 2002).

Ved: Odd Ketil Sæbø, programsjef

Foto: iStockPhoto

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Barn og fortellinger

Barns undring og perspektiv

Barnets tro må møtes med forsiktighet